Merijn van de Vliet

Merijn van de Vliet

Er gebeurt veel moois in de wereld, maar ook zoveel rottigheid. Ik vind het belangrijk dat alle kinderen, jongeren en ook hun ouders hun verhaal daarover kunnen vertellen. En ik denk dat er altijd wel mensen zijn die willen luisteren. En zeker mensen die al in hun werk hebben gekozen voor ‘contact’ zoals therapeuten, leraren, (huis)artsen etc. Ik denk dat er nog veel professionals zijn die ongemakkelijk of onmachtig worden van dingen (geheimen) die met onveiligheid te maken hebben. En dat leidt tot gemiste kansen!

Als trainer wil ik professionals helpen woorden te vinden om kwetsbare mensen uit te durven nodigen om hun verhaal te vertellen. En dat mensen zelfvertrouwen krijgen hoe ze in gesprek kunnen gaan over nare ervaringen en rotgevoelens zoals schuld, schaamte en angst. Maar ook dat de professionals weten wat ze nog meer kunnen doen dan een luisterend oor bieden.

Toen ik ooit als kind hoorde dat er een Kindertelefoon bestond, was ik niet van plan om te gaan bellen, maar zei ik meteen: ‘Daar ga ik werken later!’ Dat heb ik ook gedaan tijdens mijn studie Klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na mijn studie heb ik vrijwilligerswerk in een kindertehuis en op een schooltje in Bolivia gedaan, invalwerk op een kindergroep met verstandelijk en lichamelijk beperkte kinderen in Amsterdam en gewerkt bij Bureau Jeugdzorg.

Daarna heb ik een jaar in het autisme-team van de Jeugdriagg (later Kenter Jeugdhulp) gewerkt en sinds 2006 werk ik met veel passie en plezier bij het Kinder-en Jeugdtraumacentrum, onderdeel van Kenter Jeugdhulp. Ik heb in 2021 de psychotherapie-opleiding gedaan, was al GZ-psycholoog Kind & Jeugd en werk ook als EMDR-practitioner.

Recent is de herziene versie van de Horizon-methodiek uitgekomen: twee therapeutenhandleidingen en werkboeken voor kinderen en ouders die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Samen met Francien Lamers-Winkelman, emiritus hoogleraar kindermishandeling en Manon Willemsen, psychomotorisch therapeut hebben we de uitgave uit 2000 van Francien en Iva Bicanic herschreven. Met prachtige tekeningen van Diana van Kooten en de vader van Manon, Robert Willemsen.

 

Overige informatie

Merijn van de Vliet werkt als psychotherapeut en GZ-psycholoog Kind & Jeugd, bij het Kinder-en Jeugdtraumacentrum/ Kenter Jeugdhulp in Heemskerk en op het Integraal Kindcentrum in IJmuiden. Ze is EMDR-practitioner en is opgeleid als Sherborne-therapeut.

  • GZ psycholoog
  • EMDR
  • Psychotherapeut

HORIZON 1A: een werkboek (2024)

Voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt

HORIZON 1B: Therapeutenhandleiding (2024)

Bij een werkboek voor kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt

HORIZON 2A: een werkboek (2024)

Voor ouders van kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt

HORIZON 2B: Therapeutenhandleiding (2024)

Bij een werkboek voor ouders van kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt

Linkpagina Het LOCK