Ik ben Kees Toet, 60, vader, opa, partner, enthousiast sporter, muziekliefhebber en naast mijn werk als systeem/relatietherapeut- traumatherapeut (NET-behandelaar) bij ARQ Centrum ’45, in 2021 gestart met mijn eigen praktijk Kees Toet therapie voor partner-relatietherapie.
Door mijn ruime en brede werkervaring (eerder werkte ik al samen met Margreet Timmer) ben ik voor veel trainingen/ opleidingen van Het LOCK inzetbaar, als trainer- coach.
Als trainer ben ik vooral nieuwsgierig, naar wat jullie zelf al kunnen en welke vaardigheden jullie willen vergroten. Trainen is samen nieuwe ervaringen opdoen- fouten durven maken- doelen voor jezelf stellen – leren door te vragen en leren voor jezelf en elkaar te zorgen. Ik ben betrokken- bevlogen- met veel aandacht voor elkaar en een ontspannen en veilige sfeer in de groep.
Werkdruk
Door mijn ervaring als sociotherapeut in het opvanghuis voor zwerfjongeren in Haarlem en als jeugd- en gezinsprofessional bij Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, ken ik de werkdruk- forse caseload-gekte van de dag, o.a. als gevolg van crisissituaties in de gezinnen. En ik ken de problemen om hulp of behandeling voor de kinderen-jongeren-ouders en gezinnen te vinden, waardoor je contact- werkrelatie met je cliënt(en) onder druk staat.
Hoe houd jij als jeugdprofessional je hoofd koel en kom en blijf je in contact met je cliënten. Waardoor je de ingewikkelde en confronterende gesprekken met hen hebt, om met hen samen te werken aan veiligheid in het gezin.
Als systeemtherapeut heb ik veel ervaring opgedaan op het gebied van trauma. Deze ervaring heb ik opgedaan bij het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Kennemerland-, in de crisisdienst Jeugd GGZ en door mijn deelname aan het project Samen Sterker Verder. Dit was een project van KJTC -Jeugdbescherming en de Waag (forensische psychiatrie).
Werken aan Veiligheid
Met behulp van methodiek van de Drie Huizen maakt het kind duidelijk waar zij/hij in de thuissituatie last van heeft gehad. Wat ze niet meer wil en wat ze nodig heeft van ouders/ opvoeders om in veiligheid op te groeien. Daarmee kan je stapsgewijs met ouders-netwerk en het kind werken aan het veiligheidsplan. Bij het werken aan Veiligheid zorg ik voor een ontspannen contact. Dat doe ik door invoelend te zijn, te structurerend en door met humor te werken. Vanaf het eerste, tot het laatste gesprek, blijf ik voortdurend (doelgericht) mijn werkrelatie met alle betrokken gezinsleden versterken.
Visualiseren
Met het vlaggensysteem, ‘Een taal erbij “, het Woord en beeldverhaal maar ook met de Yucel methode leert de client diverse thema’s te visualiseren en waardoor je sneller tot verdieping, zoals het praten over emoties, kan komen.
Supervisie
Bij de JeugdGGZ werkte ik met kinderen-jongeren-gezinnen met ADHD-Autisme- Depressie en ouders met psychiatrische problematiek. Daar kreeg ik de kans om als Supervisor MDFT de methodiek Multi-Dimensionele Familie Therapie te implementeren. MDFT is een efficiënte systeemtherapie, waarbij je intensief met betrokken gezinsleden planmatig en doelgericht op 4 domeinen werkt.
Bij MDFT heb ik o.a. geleerd hoe belangrijk het is dat gezinnen in zwaar weer, weer leren complimenten te geven- aan elkaar. Om te (blijven) vertellen hoe blij je met elkaar bent- hoeveel je van elkaar houdt, waardoor de verbinding hersteld wordt en jongeren weer positieve keuzes maken, doordat ze zich serieus genomen voelen en weten door hun ouders.
Trauma trainer
Sinds 2020 ben ik aan de slag bij ARQ C’45, als systeemtherapeut voor Kind en Gezin, PRT en NET behandelaar (traumatherapeut) voor diverse Volwassen teams en Traumatrainer voor ARQ International.