ONLINE TRAINING Meldcode
Deze online training staat stil bij de verbetering van de Meldcode en geeft u handvatten hoe de verbeterde Meldcode toe te passen in de praktijk.
Meer over deze opleiding ►
Het Centrum Seksueel Geweld maakt vlogs voor mensen met een verstandelijke beperking, hun professionals en hun ouders
‘Wat is seksueel misbruik? Wat kan helpen als je seksueel misbruikt bent? Wat kun je doen om je te beschermen tegen seksueel misbruik? Allemaal vragen van mensen met een (licht) verstandelijke beperking die te maken hebben (gehad) met seksueel misbruik. Op de website van het Centrum Seksueel Geweld en op haar YouTube-kanaal is vanaf deze maand speciaal voor deze doelgroep een serie vlogs te vinden. Ook zijn er vlogs beschikbaar voor professionals en ouders/naasten.
Mensen met een (licht) verstandelijke beperking zijn de meest kwetsbare doelgroep als het gaat om seksueel misbruik. ‘Zij worden 3 tot 5 keer vaker slachtoffer van seksueel geweld dan mensen in de gewone populatie’, vertelt klinisch psycholoog en orthopedagoog Aafke Scharloo. Scharloo is expert op het gebied van seksueel misbruik van mensen met een verstandelijke beperking en geeft in de vlogs antwoord op de vragen van slachtoffers, professionals en ouders. Onderzoek geeft aan dat 61% van de vrouwen met een verstandelijke beperking seksueel is misbruikt. ‘Dat we nu met deze serie vlogs komen, is belangrijk’, zegt Scharloo. ‘Deze doelgroep maakt het vaker mee dan ieder ander. Dit terwijl er op preventiegebied helemaal niet zo veel voor ze is. Ze worden een beetje vergeten. Met deze vlogs hopen we een start te maken naar meer. Meer inhoud en meer aandacht voor deze doelgroep. Nu staan we erbij en kijken we ernaar. Dat moet anders.’
Tekst & Bron: https://www.centrumseksueelgeweld.nl/vlogs-voor-mensen-met-een-verstandelijke-beperking/
Als ouders en kinderen in de jeugdbeschermingsketen terecht komen, weten zij meestal niet wat hen te wachten staat. Het informeren over het traject, werkwijzen en ondersteuningsmogelijkheden is essentieel.
Na veel negatieve signalen over de procedure van organisaties uit de Jeugdbescherming besloot men om de procedures rond het feitenonderzoek te verbeteren. De praatplaten zijn een resultaat van een van de doelen die in het actieplan Verbetering Feitenonderzoek in de Jeugdbeschermingsketen zijn gesteld.
De praatplaten geven een visuele uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de jeugdbeschermingsketen.
Professionals kunnen de praatplaten in gesprekken gebruiken ter ondersteuning van het gesprek. Met behulp van deze praatplaat kunnen zij uitleggen wat hun specifieke rol is en wat de cliënten kunnen verwachten.
De praatplaat ‘wie je tegenkomt als het thuis niet goed gaat’ dient als overkoepelende praatplaat. Deze plaat geeft een visuele uitleg over de mogelijke routes die kinderen en ouders kunnen doorlopen in de jeugdbeschermingsketen. Daarnaast zijn er ook per organisatie praatplaten ontwikkeld. De praatplaten geven inzicht over de werkwijze van bijv. Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, de Gecertificeerde Instelling, de Sociale Wijkteams, de Rechtspraak en het AKJ.
Omdat de praatplaten landelijk zijn ontwikkeld wijken deze soms af van het lokale veld. Zo is bijvoorbeeld de beschermtafel niet in de ketenprocesplaat opgenomen. Deze is apart toegevoegd.
Er worden ook filmpjes op basis van de praatplaten ontwikkeld. Deze worden verspreid en geplaatst op het platform Zorg voor de Jeugd.
Het actieplan Verbetering feitenonderzoek in de jeugdbeschermingsketen loopt tot 21 mei 2021. Alle beschikbare platen kun je hier downloaden: https://voordejeugd.nl/projecten/praatplaat-wie-je-tegenkomt-als-het-thuis-niet-goed-gaat/
Wegens de Coronacrisis zitten gezinnen op advies zo veel mogelijk thuis. Kinderen gaan niet naar school, ouders werken zoveel als mogelijk thuis en opvang en overige activiteiten van de kinderen zijn weggevallen. Ouders en kinderen zijn 24/7 samen en dat kan soms leiden tot (een toename) van onveiligheid. Zo wordt er wereldwijd een toename van huiselijk geweld gesignaleerd.Hierbij wil het LOCK alle professionals erop attenderen dat het belangrijk is om in deze tijd extra alert te zijn op signalen van onveiligheid in de gezinnen.
Movisie geeft advies hoe je dit kunt doen:
https://www.movisie.nl/artikel/wat-kun-je-sociaal-professional-doen-tegen-huiselijk-geweld-tijden-corona
De rijksoverheid biedt een toolkit Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling aan. Hier vindt u allerlei materialen voor organisaties en gemeenten, afwegingskaders om professionals te ondersteunen in het werken met de meldcode.
Voor meer informatie zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/documenten/publicaties/2018/07/01/toolkit-meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling
Deze online training staat stil bij de verbetering van de Meldcode en geeft u handvatten hoe de verbeterde Meldcode toe te passen in de praktijk.
Meer over deze opleiding ►Deze training geeft u kennis over het doen van diagnostisch onderzoek bij vermoedens. U leert onderzoeksvragen formuleren en u krijgt via diagnostiek meer helderheid over vage signalen die zouden kunnen wijzen op seksueel misbruik. U leert gebruik te maken van traumascreening.
Meer over deze opleiding ►