Seksualiteit en seksueel misbruik

Binnen je werkkrijg je te maken met vraagstukken rondom de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren maar ook met vragen over seksueel misbruik.

Met kinderen en jongeren praat je over hun seksuele ontwikkeling, heb je aandacht voor de weerbaarheid en vraag je ook naar ervaringen die niet prettig zijn geweest. Je begeleid ouders in de seksuele opvoeding van hun kinderen en neemt ouders serieus wanneer zij zich zorgen maken over de seksuele ontwikkeling van hun kind.

Vragen kunnen ook gaan over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag of over seksueel misbruik.

Het bespreken van seksualiteit kan best lastig zijn en als je niet goed weet hoe je het aan moet pakken ga je het liever uit de weg. Want wanneer en hoe maak je de seksuele ontwikkeling bespreekbaar? Of wanneer is bepaald gedrag nog passend bij de ontwikkeling van kinderen en wanneer is het grensoverschrijdend?

Lastiger nog is het signaleren en bespreekbaar maken van seksueel misbruik. Want wat mag je wel en niet zeggen of vragen? Wat is gepast om wel en niet te vragen?

Als je weet op welke signalen je moet letten, hoe je gebruik kunt maken van bijvoorbeeld het  vlaggensysteem, weet wat je wel en niet kunt doen en als je zicht op de mogelijkheden van anderen voel je je minder handelingsverlegen en kun jij een belangrijke bijdrage leveren in het signaleren en bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik.

De eerste focus zal liggen op het stoppen van het misbruik. Daarna kijken we met elkaar wat nodig is voor de verwerking en het herstel. Hoe wordt het kind in de eigen omgeving opgevangen? Wat hebben anderen hierin nodig? En soms is het fijn om met anderen te praten die (ongeveer) hetzelfde meegemaakt hebben tijdens groepsbijeenkomsten. En voor anderen is individuele begeleiding of behandeling nodig.

Trainingen binnen dit thema:

We verzorgen de training Werken met het vlaggensysteem. En daarnaast hebben we ook waardevolle workshops georganiseerd voor scholen om met elkaar het gesprek aan te gaan over het thema seksualiteit en seksueel misbruik. Het thema praten over seksueel misbruik komt ook altijd aanbod tijdens onze trainingen over praten met kinderen.

Wil je meer weten of ben je op zoek naar een andere training? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel deze pagina

Alle trainingen binnen Seksualiteit en seksueel misbruik

Seksualiteit en seksueel misbruik
1 dag + 2 x 2 uur supervisie
Seksualiteit en seksueel misbruik
Seksualiteit en seksueel misbruik
Eendaagse training

Meer informatie

Overige informatie over dit thema

Nog niet wat je zoekt?

Staat er in het overzicht nog niet bij wat je zoekt? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee voor een aangepast programma!

P.s. al deze trainingen zijn uiteraard geaccrediteerd door het SKJ en een aantal ook door andere beroepsverenigingen zodat jij hiermee punten kunt behalen voor je herregistratie.

Onze aanpak

Alle trainers van Het LOCK weten hoe het er in de praktijk toe gaat. We werken, of hebben gewerkt in diverse sectoren; o.a. in de jeugdhulp en jeugdbescherming, het brede sociaal domein en de Jeugd- of volwassen GGZ. Wanneer we in de praktijk merken dat er ergens vraag naar is ontwikkelen we nieuw trainingsaanbod.

Je kunt op de site kijken welk aanbod we al ontwikkeld hebben maar we gaan ook graag in gesprek als je een hele andere vraag hebt!

Bekijk onze reviews

Kwaliteit vinden we uiterst belangrijk, we hechten dan ook veel waarde aan reacties van onze trainees.

Nieuws over dit thema

Geen nieuwsberichten gevonden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Linkpagina Het LOCK