Thema

Tem je draak

Tem Je Draak is een (groeps)aanbod voor chronisch getraumatiseerde kinderen
Tem je draak

Hoe kunnen we getraumatiseerde kinderen het best helpen herstellen en (opnieuw) vertrouwen geven in zichzelf en in anderen? De therapeuten die Tem Je Draak hebben bedacht, ontwikkelden een speels groepsaanbod, zodat kinderen met elkaar kunnen werken aan herstel. Tem je draak is nu doorontwikkeld en ook individueel te gebruiken voor (chronisch) getraumatiseerde kinderen.

Tem Je Draak heeft als doel hun veerkracht te vergroten en kinderen voor te bereiden op traumaverwerking. Het is ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar die trauma- en stressgerelateerde klachten hebben en nog niet in staat zijn om te praten over wat ze hebben meegemaakt of hierover misschien wel al kunnen praten, maar nog op de wachtlijst staan voor traumabehandeling.

Hoewel het Tem Je Draak (groep)aanbod oorspronkelijk ontwikkeld is voor getraumatiseerde pleegkinderen, zijn de ontwikkelingen doorgegaan en zijn er aanpassingen beschikbaar waardoor het nu ook geschikt is om individueel te gebruiken en voor een bredere doelgroep getraumatiseerde kinderen. Zo zijn er aanpassingen voor adoptiekinderen, kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt en kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld.

📚 Voor deze training is het boek Tem Je Draak (BSL Shop) vereist.

Na de training Tem je Draak voor professionals:

Deel deze pagina

Praktische informatie

€350 p.p
Utrecht
NVO-NIP herregistratie 6, behandeling 3 punten, wordt aangevraagd bij SKJ voor 12 punten
hulpverleners, werkzaam in de (jeugd-) GGZ/jeugdzorg, psychologen, (GZ-)psychologen, orthopedagogen, pleegzorgwerkers, ambulant begeleiders, (school)maatschappelijk werkers, gedragswetenschappers en systeemtherapeuten

Beschikbaarheid

Startdatum Start - eindtijd Locatie Plekken
24 maart 2025 van 09:30 tot 16:30 Utrecht 18
7 oktober 2025 van 09:30 tot 16:30 Amersfoort 18

Overige informatie

Het programma van de Tem je Draak training

Ochtend

  • Kennismaking en uitleg over de theoretische achtergrond van Tem Je Draak.
  • Uitleg en oefeningen met de werkzame factoren van groepsprocessen.
  • Demonstratie en oefenen met het therapeutisch voorleesverhaal.

Middag

  • Oefeningen met ontspanningstechnieken en emotieregulatievaardigheden.
  • Inzet van metaforen zoals het gereedschapskistje.
  • Aandacht voor implementatie en gebruik van Tem Je Draak binnen verschillende doelgroepen van getraumatiseerde kinderen.
  • Opzet, implementatie en uitvoering van de gehele Tem je Draak training binnen de organisatie.
  • Casuïstiekbespreking en interactieve werkvormen.

Na de training

  • Online groepssupervisie waarin je vragen kunt stellen en eigen casussen kunt inbrengen.

Het LOCK biedt deze training aan in samenwerking met TIMM Consultancy en de RINO Amsterdam.

Hoe kunnen we getraumatiseerde kinderen het best helpen herstellen en (opnieuw) vertrouwen geven in zichzelf en in anderen? De therapeuten die Tem Je Draak hebben bedacht, ontwikkelden een speels groepsaanbod, zodat kinderen van en met elkaar kunnen werken aan herstel. Tem je draak is nu doorontwikkeld en ook individueel te gebruiken voor (chronisch) getraumatiseerde kinderen.

Tem Je Draak is een (groeps)aanbod voor chronisch getraumatiseerde kinderen met als doel hun veerkracht te vergroten en hen voor te bereiden op traumaverwerking. Het is ontwikkeld voor kinderen in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar die trauma- en stressgerelateerde klachten hebben en nog niet in staat zijn om te praten over wat ze hebben meegemaakt of hierover misschien wel al kunnen praten, maar nog op de wachtlijst staan voor traumabehandeling.

Hoewel de Tem Je Draak training en draaiboek oorspronkelijk ontwikkeld waren specifiek voor getraumatiseerde pleegkinderen, zijn de ontwikkelingen doorgegaan en zijn er aanpassingen beschikbaar waardoor de training (en het bijbehorende draaiboek) nu ook geschikt is om individueel te gebruiken en voor een bredere doelgroep getraumatiseerde kinderen. Zo zijn er aanpassingen beschikbaar voor adoptiekinderen, kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt en kinderen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld.

Je kunt de training in klein groepsverband geven, waarbij kinderen leren en begrijpen dat zij niet de enige zijn de nare ervaringen hebben meegemaakt. Of individueel met een kind aan de slag te gaan met het materiaal uit het boek.

Het (groeps)aanbod voor pleegkinderen besteedt aandacht aan hoe het is om niet meer thuis te wonen, maar tijdelijk of definitief op te groeien in een pleeggezin. De Tem Je Draak training sluit aan bij de training Zorgen voor getraumatiseerde kinderen (Coppens & Van Kregten, 2018).

In de Tem Je Draak training leren kinderen wat trauma is en waar je dan last van kan hebben (psycho-educatie). Ook wordt het kind geleerd wat zij kunnen doen wanneer gedachtes of gevoelens hen teveel worden door middel van ontspanningsoefeningen (relaxatie). Daarnaast leren de kinderen nog andere emotieregulatie vaardigheden. Tijdens het (groep)aanbod leren de therapeuten of hulpverleners de kinderen beter kennen en kunnen aan het einde van het (groeps)aanbod een goede inschatting maken of een kind traumabehandeling nodig heeft en zo ja, welke vorm het beste bij het kind past.

Doelstelling

Aan het einde van de dag weet je hoe en wanneer de Tem je Draak training ingezet kan worden, hoe de training geïmplementeerd kan worden, welke therapeutische onderdelen de training bevat en voel je je bekwaam om de onderdelen van de training in te zetten. Je hebt tijdens deze cursus geoefend met de verschillende therapeutische onderdelen. Na de cursus ga je aan de slag met de onderdelen van de training en breng je de ervaring en vragen in tijdens een online terugkom moment van 1.5 uur met ongeveer 6 andere deelnemers van je cursus.

Werkwijze Ten je Draak cursus voor professionals

Tijdens de workshop wordt gebruikt gemaakt van ervaringsgerichte werkvormen, rollenspellen, demonstraties door de docenten en videomateriaal.

Na het volgen van deze workshop vindt er een supervisiemoment plaats waarbij je een eigen casus in kunt brengen en gerichte vragen kunt stellen. In de Tem je Draak cursus is er persoonlijke aandacht waarbij je verdieping en handvaten krijgt om de training binnen de eigen organisatie te implementeren.

Basiskennis van traumagerelateerde problematiek is wenselijk voor het volgen van deze cursus, hier is niet specifiek de aandacht voor. Tip: volg hiervoor de training Trauma en Veerkracht.

📚 Extra: Voor deze cursus is het boek Tem Je Draak (BSL Shop) vereist.

Margreet Timmer

Heb je vragen over de training?

Bekijk onze Veel gestelde vragen of neem contact op met Margreet voor meer informatie.

Overige trainingen binnen het thema Trauma

Linkpagina Het LOCK