Inloggen
Opleidingsaanbod Het LOCK

Opleidingsaanbod

Het is onze gedeelde verantwoordelijkheid om kindermishandeling aan te pakken. Toch voelen veel professionals zich onvoldoende toegerust en komt effectieve hulp voor kinderen en gezinnen vaak onvoldoende op gang. Het LOCK bouwt mee aan een oplossing met een opleidingsaanbod op maat.

Werken met het vlaggensysteem

Het vlaggensysteem is een methode voor professionals die werken met ouders, kinderen en jongeren. In deze training leer je seksueel gedrag te beoordelen en te duiden. Het gedrag leg je langs een meetlat van 6 criteria om te kunnen bepalen of er sprake is van gezond seksueel gedrag (groene vlag), licht seksueel grensoverschrijdend gedrag (gele vlag), ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag (rode vlag) of zeer ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag (zwarte vlag).

Een belangrijk doel van het vlaggensysteem is dat communicatie gestimuleerd wordt: op een goede manier met ouders, kinderen en collega’s in gesprek over seksueel gedrag van kinderen en jongeren om vervolgens het seksuele grensoverschrijdend gedrag weer op het goede spoor te brengen en te houden.

Praktijksituaties:

‘Een jongetje van 6 jaar heeft in de wc op school het onderbroekje van een meisje naar beneden getrokken terwijl het meisje dit niet wilde. De ouders van het meisje zeggen dat hun dochtertje is aangerand en dat het jongetje van school af moet.’

‘Een meisje van 13 jaar houdt ervan om zich uitdagend te kleden en heeft een vriendje van 17 jaar.’

‘Een jongen van 15 jaar is uit de kast gekomen en spreekt af in een park dat bekend staat als ontmoetingsplek voor homo’s.’

Ook jij kunt in je werk te maken krijgen met bovenstaand gedrag of de ouders van deze kinderen vragen jou om advies. Hoe kun je dit gedrag dan duiden en wat is de beste reactie? Seksueel gedrag van kinderen en zeker als het grensoverschrijdend is roept vaak emoties op bij alle volwassenen. Hierdoor bestaat de kans dat professionals overreageren of juist te veel ruimte geven.

Wil jij ook weten wat de beste reactie op seksueel gedrag van kinderen en jongeren is en leren ze wat wel en niet oké seksueel gedrag is? Dan is deze training zeer geschikt voor jou! Samen met andere professionals ga je aan het werk met het vlaggensysteem.

Programma onderdelen

  • Jongeren en seksualiteit; Korte inleiding in de gezonde seksuele ontwikkeling
  • Normen en waarden: wat willen we meegeven
  • Hoe bespreek je de seksuele ontwikkeling en maak je seks bespreekbaar met kinderen en jongeren
  • De zes criteria van het vlaggensysteem
  • Wat is gezond seksueel (experimenteel)gedrag?
  • Vergroten van weerbaarheid
  • Hoe ga je om met grensoverschrijdend gedrag.
  • Pedagogische reactie op seksueel gedrag.

Datum: 4 oktober 2021 of 11 februari 2022
Kosten: €275 per deelnemer
Locatie: Utrecht
Accreditatie: SKJ 10.50 punten
Trainer: Tessa Reedijk

Samenwerking; Het LOCK voert deze training uit in samenwerking met TIMM Consultancy

stel een vraag Direct aanmelden

publicatie icon Publicaties

Seksualiteit en seksueel misbruik

Bekijk alle publicaties

Docenten van dit aanbod: