Inloggen

Opleidingsaanbod

Het is onze gedeelde verantwoordelijkheid om kindermishandeling aan te pakken. Toch voelen veel professionals zich onvoldoende toegerust en komt effectieve hulp voor kinderen en gezinnen vaak onvoldoende op gang. Het LOCK bouwt mee aan een oplossing met een opleidingsaanbod op maat.

LOCK Congres Trauma en Veerkracht

20 november 2017
Cursus- en vergadercentrum Domstad Utrecht

Dit congres biedt actuele kennis uit onderzoek en ervaring over de werking van trauma, effectieve behandelstrategieën en interventies om de veerkracht bij kinderen en gezinnen te versterken. Wat kun jíj doen om het verschil te maken? Of je nu behandelaar, wijkteammedewerker of leerkracht bent, we nodigen je uit om je kennis en ervaring uit te breiden én te delen.

Met experts op het terrein van trauma en behandeling en een enorme diversiteit aan workshops bieden we je kennis en praktische tips om je eigen praktijk te verrijken en naar huis te gaan met nieuwe inzichten en ideeën. Er zal voldoende ruimte zijn voor vragen en uitwisseling met de sprekers en workshopleiders.

Programma
09.00 uur Inloop
09.30 uur Welkom door dagvoorzitter Merel van Dorp
09.45 uur Interactief theater door Evie Daniëls en Astrid Onderwater
10.00 uur Lezing door Leony Coppens: De effecten van chronische traumatisering op de ontwikkeling van een kind
10.45 uur Pauze
11.15 uur Interactief theater door Evie Daniëls en Astrid Onderwater
11.30 uur Lezing Trudy Mooren: In dezelfde boot: Behandeling van ouders en kinderen na trauma
12.10 uur Paneldiscussie, interactie tussen sprekers en  deelnemers
12.30 uur Lunch
13.15 uur Workshops ronde 1
14.30 uur Pauze/wisselen
14.45 uur Workshops ronde 2
16.00 uur Uitsmijter door Elize Lam: ‘Risicokind of evenwichtskunstenaar?’
16.30 uur Netwerkborrel

Merel van Dorp is journalist en sociaal wetenschapper met expertise risicojeugd en jeugdhulp, en onder meer hoofdredacteur van JeugdenCo. Zij rondde studies PABO, Journalistiek en Master Jeugdstudies (algemene Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht) af.

Leony Coppens is klinisch psycholoog, supervisor VGCt, Supervisor EMDR i.o. en psychotraumatherapeut NtVP en specialiseerde zich in de diagnostiek en behandeling van vroegkinderlijke traumatisering. Meer dan 25 jaar werkte en ontwikkelde zij zich in dit veld, waaronder negen jaar als hoofd behandeling van een Top Referent Trauma Centrum voor kinderen en jeugdigen. Momenteel heeft ze haar eigen praktijk voor therapie, supervisie, consultatie en training. Ze heeft veel professionals in de jeugd GGZ, jeugdzorg en het onderwijs opgeleid in het werken met getraumatiseerde kinderen. De missie van Leony is het versterken van de mensen die het verschil kunnen maken voor een kind: ouders, verzorgers, leerkrachten.

Klik hier voor de handout

Trudy Mooren is klinisch psycholoog en werkt bij Stichting Centrum ’45. Ze heeft registraties in de cognitieve gedragstherapie, EMDR en systeemtherapie. Bij Centrum ’45 wordt hulp geboden aan getraumatiseerde mensen in allerlei situaties en beroepen (bijvoorbeeld bij veteranen, vluchtelingen of de politie). Trudy heeft zich gespecialiseerd in het werken met vluchtelingen en gezinnen. Daarnaast verricht zij onderzoek en is als universitair hoofddocent aan de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht verbonden. Haar onderzoek richt zich ondermeer op de gevolgen van traumatisering op gezinsrelaties. Trudy wordt gedreven door de vraag hoe, in het bijzonder bij kinderen en binnen gezinnen, zo vroeg en zo effectief mogelijk kan worden gereageerd op traumatische gebeurtenissen, zodat klachten die erdoor ontstaan vroegtijdig worden opgespoord en afnemen.

In haar lezing zal Trudy ingaan op het werken met gezinnen na traumatische ervaringen: wat zijn gevolgen voor onderlinge relaties; wanneer en hoe betrek je een ouder en hoe stem je interventies voor kinderen en ouders optimaal af? Aan de hand van praktijkvoorbeelden zal ze ons tevens inzicht geven in de behandeling van vluchtelingenkinderen en hun gezinsleden.

Klik hier voor de handout

Elize Lam is socioloog en zelfstandig onderzoeker, adviseur en spreker. Daarnaast is zij verbonden aan het lectoraat Jeugd en Gezin van de Christelijke Hogeschool Ede en Stade Advies. Najaar 2016 verscheen haar boek “Risicokind of evenwichtskunstenaar? Kind zijn ondanks een moeilijke thuissituatie”. De focus hiervan, met een voorwoord van Christien Brinkgreve (emeritus hoogleraar Sociale Wetenschappen) richt zich op de vraag hoe kinderen met een psychiatrisch zieke, verslaafde of verstandelijk beperkte ouder het redden, en wat hen steunt. Op basis van eigen werkervaring en onderzoek, wetenschappelijke studies en ander materiaal onderbouwt Elize dat niet zozeer hulpverleners nodig zijn als steungevers, maar betrokken volwassenen uit het netwerk van deze kinderen. Mensen die wel duurzaam met hen kunnen optrekken. Dat blijkt cruciaal voor hun welzijn en veerkracht.

Workshops
1. Traumasensitief werken in gezinsvervangende woonsituaties door Flora van Grinsven
2. ‘EMDR: Alles wat je altijd al wilde weten, maar nooit hebt durven vragen’, hoe EMDR veerkracht kan versterken door Sanne Lania
3. De kracht van een kalm brein in de communicatie met ouders en kinderen door Judith Yntema
4. De impact van huiselijk geweld op kinderen door Margreet Visser
5. Onderzoek ‘Ik heb al veel meegemaakt’ door Remy Vink (TNO) en de Augeo Jongerentaskforce
6Sherborne Samenspel: veerkracht versterken door lichaamsgericht werken door Stefanie van Ruijven & Lonneke van Elburg
7. ‘En nu ik…’, trauma’s verwerken in de kindergroep van de vrouwenopvang door Chantal Holland en Linda Morren
8. Veerkracht versterken in GGZ gezinsbehandeling bij Yulius door Marco Koper en Corine Rijnberk
9.  Onze stem, onze (veer)kracht door Team Kim Komt te vervallen!

Bekijk hier de uitgebreide beschrijvingen van de workshops.

Kosten
€ 225,00

Kosteloos annuleren is mogelijk tot 6 november 2017. Daarna wordt het volledige bedrag in rekening gebracht. Het is wel mogelijk een vervanger te laten deelnemen.

Accreditatie
SKJ: 3.00 punten.
Aangevraagd bij NVO-NIP.

Locatie
Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
Routebeschrijving

Meer informatie
Voor meer informatie: info@hetlock.nl

Aanmelden
Meld je hier direct aan.
Na aanmelding ontvang je een automatische bevestiging. Check hiervoor ook even de spambox. Het aantal plaatsen is beperkt.

 

Wij verwelkomen je graag op 20 november a.s.

 

stel een vraag Direct aanmelden

publicatie icon Publicaties

Congressen

  • Geen publicaties gevonden met het thema Congressen
Bekijk alle publicaties

Docenten van dit aanbod: