Inloggen
Welkom bij Het LOCK

Het Landelijk Opleidingscentrum Kindermishandeling

Het opleidingsaanbod van het LOCK richt zich op de intersectorale aanpak van kindermishandeling en scholing in diagnostiek en behandeling. We bieden opleidingen, methodiektrainingen, studiedagen, symposia en lezingen voor professionals die werken met kinderen en gezinnen.
LEES MEER OVER VISIE VAN HET LOCK

LOCK-congres Trauma en Veerkracht #2

Programma

9.00 – 9.20 Inloop en registratie
9.30 – 9.40 Welkom en introductie door dagvoorzitter Flora van Grinsven
9.40 – 10.20 Keynote Iva Bicanic:
Traumabehandeling: ‘Wie is er nu bang?’
Een significant deel van chronisch getraumatiseerde kinderen krijgt geen traumabehandeling om redenen waarvoor feitelijk geen evidence bestaat vanuit wetenschappelijk onderzoek. Als gevolg hiervan blijven deze kinderen rondlopen met ernstige klachten wat hen kwetsbaar maakt voor herhaling (zgn. revictimisatie) met alle gevolgen van dien. Als je keer op keer misbruikt en mishandeld wordt, ga je op een gegeven moment leven in de overtuiging niet goed genoeg en de liefde van anderen niet waard te zijn. Hulpverleners zijn hier in zeker zin debet aan, omdat ze op basis van ongeldige argumenten beslissingen nemen die consequenties hebben voor mogelijkheden tot herstel.

10.20 – 11.00 Keynote Arianne Struijk:
Slapende Honden? Wakker maken! Stabiliseren en behandelen van chronisch getraumatiseerde kinderen doe je zelf.
Er is een groep chronisch getraumatiseerde kinderen die geen (gepaste) behandeling krijgt. De GGZ wijst ze af omdat ze onvoldoende stabiel zijn of ze weigeren naar therapie te gaan. Soms beginnen ze wel een behandeling maar stoppen ermee of de behandeling heeft geen effect. Dan wordt er vaak gezegd dat het kind er nog niet klaar voor is. Er wordt geadviseerd het verleden te laten rusten en geen slapende honden wakker te maken. Maar daardoor blijven die kinderen jarenlang onnodig met ernstige klachten rondlopen. Hun gedrag wordt steeds lastiger door hun trauma’s maar hun trauma’s kunnen niet behandeld door hun gedrag en ze vallen tussen wal en schip. De Slapende Honden methode is ontwikkeld voor deze kinderen en gaat uit van een samenwerkingsmodel waarin jeugdzorg professionals en behandelaren binnen de GGZ samen het stabiliseren. In deze presentatie wordt in een beknopte samenvatting van de Slapende Honden methode uitgelegd waarom stabilisatie wel degelijk noodzakelijk kan zijn.

11.00 – 11.15 Discussie met de sprekers, o.l.v. dagvoorzitter Flora van Grinsven
11.15 – 11.30 Pauze
11.30 – 12.45 Workshopronde 1: klik hier voor meer informatie
12.45 – 13.30 Lunch en informatiemarkt

13.30 – 14.15 Keynote Peter Adriaenssens: De innerlijke dialoog als partner bij confrontatie.
In deze lezing zal Prof. Adriaenssens op zijn eigen onnavolgbare wijze ons meenemen in de theorie en het klinisch gebruik van de innerlijke dialoog en resonantie technieken in de gesprekken met ouders en kinderen over kindermishandeling. Hoe gebruik je jezelf als therapeut om een systeem te beinvloeden?
Prof. Peter Adriaenssens (63) is kinder- en jeugdpsychiater, hoofddocent jeugdpsychiatrie Katholieke Universiteit Leuven, kliniekhoofd Jonge Tieners Kliniek Universitaire Ziekenhuizen Leuven, oprichter en directeur van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, een centrum voor vroegdetectie en therapie bij kindermishandeling. Hij is hoofdopleider postgraduaat Traumapsychotherapie faculteit psychologie, en opleider systeemtherapie aan de facultaire opleidingsgroep Context.

14.15 – 14.45 Intermezzo rapper Flinke Jongen
Flinke Jongen neemt ons in een autobiografisch verhaal van een jongetje dat is opgegroeid met o.a. huiselijk geweld, waarbij hij op 11-jarige leeftijd zijn moeder en twee jongeren broertjes verloor. Nu is datzelfde jongetje 25 jaar, staat hij in de bloei van zijn leven en leeft hij zijn dromen. Hoe kan dat jongetje, met zo’n enorme rugzak, nu staan waar hij staat? Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Waar komt die veerkracht vandaan? Wie zijn er belangrijk geweest in zijn ontwikkelingsproces? Al deze vragen worden beantwoord in verhaal en muziek.
Danny Dijkhuisen alias Flinke Jongen groeide met zijn moeder en twee jongere broertjes op in Schiedam. Zijn vader was al vanaf zijn geboorte uit beeld. Hierdoor moest zijn moeder, een vader én moeder tegelijk zijn voor haar kinderen. Ondanks dat het gezin het vaak niet breed had, waren zij toch rijk aan liefde en geluk met elkaar. Toen Danny een 11-jarig jongetje was, kwamen zijn moeder en twee jongere broertjes om het leven bij een misdrijf (huiselijk geweld), wat ervoor zorgde dat Danny achter bleef als kleine jongen in de grote wereld. Vanaf dat moment moest Danny een ‘Flinke Jongen’ zijn. Danny zette zijn leven voort in een groot, prachtig pleeggezin bestaande uit 8 personen, waarvan 6 kinderen. In het liefdevolle pleeggezin kreeg Danny door de ruime omgeving, de ruimte die hij nodig had om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en uit te groeien tot de persoon wie hij nu is. Een sterk, gedreven, vastberaden, enthousiaste, volwassen persoon met een krachtig positieve persoonlijkheid als zijn wapen.
“Zijn levensverhaal zal altijd een vaste begeleider blijven, maar Danny is een optimist en kijkt steeds weer positief naar de toekomst.”

14.45 – 15.00 Pauze en informatiemarkt
15.00 – 16.15 Workshopronde 2: klik hier voor meer informatie
16.15 – 17.00 Netwerkborrel

Meldt u hier aan.

Let op! Dit congres heeft al plaatsgevonden. U kunt zich niet meer aanmelden.