Inloggen

Congres ouders, kinderen en scheiding

Op 22 juni 2017 werden de resultaten van het bovenregionale project ‘Preventieve ondersteuning bij scheidingen’ gepresenteerd tijdens het congres; Ouders, kinderen en scheiding.

De bijeenkomst werd erg goed bezocht door meer dan 270 professionals uit de regio’s Zuid-Kennemerland, Haarlemmermeer en IJmond. Frenk van der Linden leidde de plenaire onderdelen en ging in gesprek met de jongeren van Villa Pinedo en de wethouders van de verschillende gemeenten. Naast ieders professionele kijk op scheiden kwamen ook veel persoonlijke ervaringen aan bod wat maar weer eens benadrukt dat we allemaal ervaringsdeskundigen zijn. Doordat professionals zelf gescheiden zijn, of doordat zij een scheiding van ouders, familieleden of vrienden hebben meegemaakt.

Keynote spreker Jose Koster, heeft ons aan de hand van de ouderschapstheorie van Alice van der Plas meer inzicht gegeven over de werking van ‘Buffers’. klik hier voor de handout van de presentatie.

De deelnemers volgende allemaal een workshop van hun keuze en gingen tijdens het werkatelier met elkaar in gesprek over ketensamenwerking en je eigen mogelijkheden in het proces. Door twee acteurs, Evie Daniels en Alex Kroon, werden de deelnemers meegenomen in een casus. Door het indringende spel van Evie en Alex zat iedereen helemaal in de casus en kon men hierover in kleine groepen in gesprek en werden ervaringen plenair gedeeld.

 

Workshops:

1. Twijfel over je relatie? Samen verder of uit elkaar? Two2Tango! 

 

Annita en Willemijn lieten de deelnemers kennis maken met de mogelijkheden van blended hulpverlening.

Door Willemijn Koolhaas, directiesecretaris, trainer, projectleider online dienstverlening (Two2Tango) en Annita Ruijs, Jeugd Maatschappelijk Werker/KIES coach/procesbegeleiderTwo2Tango (Socius).

Infochart Methodieken
Infochart onze missie
Infochart voor professionals

2. Het conflict in familiezaken: iets voor de rechter?


Door mevr. mr. A. (Arnita) S. Friedberg, senior rechter in rechtbank Noord Holland.

3. Verbindend Onderwijs


Door Ekon Hartog, Directeur-Bestuurder SWV Passend Onderwijs Haarlemmermeer, MfN Register Mediator en Monique Veneboer, lid Brugteam en Mediator.

4. De bemiddelaar in de trein van Boos naar Middel, over mandaat en gedeelde wens. Een oplossingsgerichte gespreksmethode om problemen aan te pakken door positieve actie.


Door Drs. Frank van den Berg, GZ psycholoog (Buro Pro Ago) en Ernst Bouweriks, projectdirecteur en coach (Buro Pro Ago).

5. ‘En ik dan!’ Kruip in de huid van (vecht) scheidende LVB ouders


Door Carin Freid, therapeut, Esther Bontekoe, behandelcoördinator, Steffen van Noesel, behandelcoördinator en Miranda Kraaij, gezinswerker (Lijn 5).

Omlijst door ervaringsverhalen uit de werkpraktijk van Lijn 5 medewerkers start Steffen van Noesel met een korte introductie. Aan de hand van voorbeelden laat hij een aantal kenmerkende patronen zien bij conflicten tussen (vecht)scheidende LVB ouders.
Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag: een situatieschets met een laagbegaafde vader en moeder met twee kinderen. Alleen het oudste meisje is normaal begaafd, en krijgt veel op haar bordje. De deelnemers ervaren aan den lijve hoe er voortdurend rolwisselingen zijn in het gezin en gedrag vooral door emoties wordt gestuurd: de oudste dochter neemt vanzelfsprekend de ouderrol op zich, en probeert situaties te sussen, voorziet haar ouders van drankjes enz. Tot ze zelf de volle laag krijgt en naar haar kamer wordt gestuurd…

Lijn 5 heeft samen met de ontwikkelaars van ‘Kinderen uit de Knel’ het programma aangepast voor LVB gezinnen. Een aantal oefeningen uit het programma worden door de deelnemers uitgevoerd. Met kinderen zittend op de grond en ruziënde ouders aan beide zijden. De ouders gaan helemaal los in hun gevecht en gooien alles eruit over de hoofden van de kinderen heen. De workshopkinderen – toch best veel gewend als professionals uit het werkveld- duiken in elkaar bij al dit verbale geweld.
Ook bij de volgende oefening (kinderen weer op de grond, de ene ouder vol verwijten naar de ander en de andere ouder zwijgend) wordt de spanning aan den lijve ervaren door de workshopkinderen.
En ik dan? Lijn 5 liet op overtuigende wijze ervaren dat voor LVB ouders en hun kinderen een op de doelgroep toegesneden aanpak nodig is.

Verslag van Elly van der Storm, senior beleidsadviseur gemeente Haarlemmermeer

6. Beeldend werken in gesprekken met ouders en kinderen


Door Vanessa van Dam, Omgangsbemiddelaar en KIES trainer
Spirit Training en Therapie, Desiree de Jong, trainer, ouderschapsbemiddelaar, Coördinator BOR Humanitas en Wietske Oosterhuis, trainer, mediator, gedragswetenschapper Humanitas DMH.

7. Scheiden door de ogen van kinderen

Door René Mauritz, Kindbehartiger via Ons Kind (Beroepsorganisatie Kindbehartiger)

Klik hiervoor de handout van de presentatie