Inloggen

Het Landelijk Opleidingscentrum Kindermishandeling

Het opleidingsaanbod van het LOCK richt zich op de intersectorale aanpak van kindermishandeling en scholing in diagnostiek en behandeling. We bieden opleidingen, methodiektrainingen, studiedagen, symposia en lezingen voor professionals die werken met kinderen en gezinnen.
LEES MEER OVER VISIE VAN HET LOCK

APSAC training in gespreksvoering met kinderen

Net terug van APSAC Child Interview Clinic, 40 uur training in gespreksvoering met kinderen over mishandeling.

Wat een intensieve, maar vooral leerzame en inspirerende week hebben Irene Martens en ik gehad in Norfolk, USA! We zijn teruggekomen met een (letterlijk) enorme koffer aan bagage in de vorm van literatuur en onderzoeksgegevens, maar vooral heel veel kennis over en ervaring met gespreksvoering met kinderen over mishandeling en misbruik.

De belangrijkste regel die centraal stond gedurende de hele week was:

     ‘Zorg ervoor dat het kind meer praat en jij minder!’

 

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, zeker voor 2 psychologen die van praten hun beroep hebben gemaakt! Daarom was het goed dat we hier niet alleen over hebben gepraat, maar ook zelf konden oefenen met acteurs, die het ons niet altijd makkelijk maakten. Want hoe krijg je een jongen aan het praten, die krijtjes door de kamer aan het schieten is, of een pubermeisje met een reële angst dat het thuis onveilig wordt als haar ouders worden ingelicht over het gesprek?
Gelukkig hebben we ons er goed uit kunnen redden en ook de toets aan het einde van de week goed gemaakt, zodat we met een voldaan gevoel het vliegtuig weer in konden stappen! En nu kunnen we niet wachten om al het geleerde in de praktijk te gaan brengen en collega’s te laten profiteren van al die bagage!

 

 

 

 

Lees ook:

Terug naar docenten en expertise