Inloggen
Welkom bij Het LOCK

Het Landelijk Opleidingscentrum Kindermishandeling

Het opleidingsaanbod van het LOCK richt zich op de intersectorale aanpak van kindermishandeling en scholing in diagnostiek en behandeling. We bieden opleidingen, methodiektrainingen, studiedagen, symposia en lezingen voor professionals die werken met kinderen en gezinnen.
LEES MEER OVER VISIE VAN HET LOCK

EUCCAN mei 2016

Op 25, 26 en 27 mei 2016 werd het derde EUCCAN gehouden. Het LOCK mocht weer aanwezig zijn. Verschillende docenten gaven een presentatie of workshop. en bij onze stand konden de deelnemers informatie krijgen over ons opleidingsaanbod. Maar natuurlijk hebben we zelf ook weer veel geleerd.

Bijvoorbeeld over PCF. Patricia Worm, promovendus bij het Erasmus Medisch Centrum en specialist op het gebied van Pediatric Condition Falsification (beter bekend als Munchausen bij Proxy) beschreef tijdens de EUCCAN de verstrekkende aanpassingen die sommige ouders eisen van een school. Ziektes, allergieën, een rolstoel, het gaat soms zo ver dat een hele klas uitgelegd moest krijgen dat de klasgenoot toch niet dood gaat… En dat terwijl de afscheidsbrieven al geschreven waren… Dit is een alarmbel voor mogelijk PCF. Als er handjes ontsmet moeten worden, verstrekkende eet-leef-regels moeten worden ingesteld in een klas plan dan een overleg met een arts/hulpverlener.

Bedenk: in hoeverre is het kind zelf onderzocht in plaats van dat men alleen maar op het verhaal van de ouder(s) afgaat… We zijn zo getraind om goed te luisteren naar de verhalen van ouders. Maar wat als die verhalen niet kloppen? En eigenlijk niets zeggen over hoe het echt met een kind gaat.

Rob Bilo voegde daaraan toe dat er veel schuldgevoel is bij medici: in 75% van de PCF-gevallen is de ‘harm done by the professionals’. Immers afgaand op het verhaal van de ouder, voeren de dokters onnodige maar ingrijpende behandelingen en onderzoeken uit bij de kinderen.

Eva Kwakman, officier van justitie vertelde over haar rol tijdens onderzoeken naar PCF:

“Most people don’t feel very comfortable with us. But I’m not paid to have good relationships with my clients. I’m paid to keep boundaries.”

Vraag jezelf altijd af:

Is the child safe? And is what I’m doing as a professional helping to make the child safer?”

Euccan_2016-_041 Marianne en Judith  Euccan_2016-_073 Linda  Euccan_2016-_083 Justine van Lawick  Euccan_2016-_094 Annemariek Sepers  Euccan_2016-_122 Margreet Timmer  Euccan-dag_3-2014-004 Aafke

 

Lees ook:

Terug naar docenten en expertise