Inloggen

'Education is the most powerful weapon which you can use to change the world'

Expertise: diagnostiek en behandeling bij psychotrauma, training en coaching met als bijzondere expertise: vluchtelingenkinderen en gezinnen.

Mathijs Hoogstad

Mathijs Hoogstad is gespecialiseerd in het versterken van veerkracht, vaardigheden en zelfvertrouwen, zowel bij getroffenen van (seksueel) geweld en conflicten, als bij mede-hulpverleners.

Aanvankelijk werkte hij voornamelijk als psychotrauma-behandelaar bij diverse Kinder- en Jeugd psychotraumacentra. Zo werkte Mathijs als psycholoog bij het Kind en Jeugd Trauma Centrum te Haarlem, de Bascule te Amsterdam en Centrum’45 te Diemen, alwaar hij zijn GZ-opleiding met specialisatie Kind- en Jeugd, gericht op vluchtelingen kinderen en gezinnen, voltooide. Mathijs is ervaren in het toepassen van specifieke trauma-therapieën, zoals NET en EMDR.

Gaandeweg verbreedde Mathijs zijn horizon en zette zijn carrière internationaal voort. Hij werkte een aantal jaar in diverse (post-)conflictgebieden, voor verschillende organisaties, zoals Artsen zonder Grenzen en Dokters van de Wereld. In deze projecten was hij verantwoordelijk voor het opzetten en uitvoeren van psychische zorgprogramma’s en psychosociale ondersteuning aan kinderen en gezinnen. Deskundigheidsbevordering van de nationale hulpverleners was hierbij een belangrijk onderdeel van zijn werk. Mathijs werkte in Uganda met voormalig kindsoldaten en slachtoffers van seksueel geweld van de burgeroorlog, gaf technische ondersteuning binnen een langdurig opleidingsprogramma voor psychische en medische professionals in het Palestijns-Israëlisch conflict. Vanwege het conflict in Syrië werkte Mathijs achtereenvolgens in Jordanië, Syrië en Turkije om hulpverleners en vluchtelingen te begeleiden en ondersteunen in diverse vluchtelingekampen en ziekenhuizen.

In deze vaak schrijnende en complexe contexten ondervond Mathijs de noodzaak van het faciliteren en aanmoedigen van ieders eigen, natuurlijke veerkracht en bronnen van steun. Met veel enthousiasme ontdekte hij keer op keer dat er overal ontzettend gemotiveerde, gepassioneerde en kundige  mensen zijn. Waarbij sommigen door de heftige omstandigheden extra ondersteuning nodig hebben om hun veerkracht te versterken.

Terug in Nederland coördineert hij een project voor leerkrachten in de Democratische Republiek Congo, vanwege de gewapende conflicten aldaar. In dit project van de War Trauma Foundation, worden ouders en kinderen ondersteund bij het vergroten van hun veerkracht. Het onderwijzend personeel wordt begeleidt in het herkennen & signaleren van zorgsignalen bij de kinderen in de klas en in de praktische handvatten hoe te handelen en te verwijzen.

Mathijs is een ervaren behandelaar en docent, hij zet zich met veel passie in voor deskundigheidsbevordering.

 

 

stel een vraag