Inloggen

'Voor de ontwikkeling van kinderen die mishandeld zijn is het belangrijk dat zij op tijd traumabehandeling krijgen'

Expertise: traumabehandeling, Multidisciplinair Centrum aanpak Kindermishandeling (MDCK), Academische Werkplaats Kindermishandeling (AWK)

Janet van Bavel

Janet van Bavel heeft als orthopedagoog en later psychotherapeut veel getraumatiseerde kinderen, jongeren en ouder(s) behandeld. Sinds 10 jaar is zij manager van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem en sinds 2010 ook projectleider van de Academische Werkplaats aanpak Kindermishandeling.

Voor de ontwikkeling van kinderen die mishandeld zijn is het belangrijk dat zij op tijd traumabehandeling krijgen. We moeten niet wachten tot zij voldoen aan alle criteria voor bijvoorbeeld de posttraumatische stressstoornis in de DSM. Kinderen kunnen enorm beschadigd raken door traumatische ervaringen.

Dit wordt helaas nog onvoldoende onderkend. Bij lastig gedrag, ongeconcentreerd gedrag of teruggetrokken gedrag van kinderen die mishandeling hebben meegemaakt, speelt vaak traumatisering die niet onderkend wordt. En dat terwijl er zijn goede, effectieve trauma focused behandelingen beschikbaar zijn.

 

stel een vraag