Marleen Derks en Mirjam Koster zijn beiden TSO trainer en facilitator van het special event traumasensitief onderwijs. Ze gingen samen in gesprek over hun drive om deze training en dit event te organiseren en wat voor hen de kracht van ontmoeten, verbinden en verdiepen is. Hieronder een weergave van dit gesprek.
Een situatie waarin kijken vanuit traumabril het verschil heeft gemaakt
Een kleuter deed in de kring andere kinderen pijn. Tijdens deze kringmomenten kon ze haar handen niet bij zichzelf houden en sloeg ze kinderen in het gezicht of tegen het hoofd. De spanning liep constant op bij haar.
Door samen met de leerkracht te kijken naar dit gedrag kwamen we erachter dat de spanning vooral steeg tijdens overgangsmomenten en de vrije speelruimte. Samen hebben we een start gemaakt met het steunplan. De leerkracht is in gesprek gegaan met haar ouders en kwam erachter dat er veel gebeurd is in het korte leven van dit meisje.
We hebben bewust de traumabril opgezet en we zagen toen dat dit gedrag haar manier is om te reguleren. De leerkracht heeft hard gewerkt om andere regulatie vaardigheden aan te leren, gelijk met de hele groep. Dat had enorm mooi effect!
De drive om het event traumasensitief onderwijs mogelijk te maken
Om onderwijsprofessionals die al een tijdje werken met TSO de gelegenheid te geven om in de uitwisseling met elkaar verdieping te gaan vinden. Een dag uit je eigen praktijk stappen kan zoveel opleveren! De rust in je hoofd om dan even specifiek in te zoomen op een leerling of een situatie waar je bij betrokken was.
De motivatie om de training traumasensitief onderwijs te geven
Twee hele belangrijke dingen; leerkrachten worstelen soms enorm met het gedrag in de klas van een leerling. Het is hard werken en kost veel energie. Daarnaast staat voor mij het kind altijd centraal. Ik geloof erin dat een kind niet ’s morgens opstaat met het idee ‘vandaag ga ik het Meester Mark even heel lastig maken’. Als je kijkt met een traumabril en daar echt handvatten voor hebt dan kunnen beide situaties wat dragelijker worden, komt er een verdieping in de verbinding en dat geeft goede energie.
Een kijk- en leestips
Netflix heeft een brilante serie uitgebracht ‘Boy swallows universe’. Over een jongen die met zijn moeder, broer en stiefvader in een dorpje in Australië woont. Hij maakt ontzettend veel mee. Heeft een drugsverslaafde moeder, drugs-dealende stiefvader, er is veel geweld in zijn buurt, hij wordt gepest op school en zijn broer is door een ongeluk gestopt met praten. Wat het mooi maakt is de kracht en slimheid van deze jongen. Heel mooi acteerwerk en ontroerend om naar te kijken!
Aaron Boogers heeft een prachtig boek geschreven over het leven in de voorsteden van Den Haag in de arme buurten. ‘Alleen met de Goden’. Het boek gaat over een jongen die volgens zijn moeder nooit geboren had moeten worden en vooral niet moet denken dat hij een kwartje kan worden want hij zal altijd een dubbeltje blijven. Hij maakt ongelofelijk veel mee maar laat ook een grote Veerkracht zien. Mede door een muziekdocent en een kickboks docent. Als je wil lezen wat voor impact soms iets ogenschijnlijks kleins maakt lees dan vooral dit boek!
De Netflix serie Maid. Deze raakt je omdat je de veerkracht van een jonge moeder zit groeien en haar netwerk helpt echt om ingrijpende gebeurtenissen aan te kunnen. Je ziet mooi hoe ze haar leven herpakt na een huiselijk geweld situatie.
Het special event Traumasensitief onderwijs
Samen zorgen we voor een fijne sfeer waarin samen reflecteren centraal staat. Vanuit daar kunnen we de verdieping in duiken. Iedereen even goed in de watten leggen door een fijne plek, lekker eten, goede gesprekken en waardevolle oefeningen.
In de waan van de dag dendert de trein maar voort. We vinden het super waardevol dat deze dag een soort station is. Waar je even uit kan stappen, nieuwe bagage kan toevoegen, adem kan halen. Dan stap je weer in en geniet je opeens weer van het uitzicht. Dat proces begeleiden dat doen we graag.
De kracht van ontmoeten, verbinden en verdiepen
Het is een dag om te ontmoeten, verbinden en te verdiepen! Vaak volg je een training en gaat de dagelijkse praktijk daarna weer door. Bij de TSO-training is dat vaak na de eerste tweedaagse al anders. Er verandert iets in jou als leerkracht. Je interpreteert gedrag anders en komt meer te weten over de impact van ingrijpende gebeurtenissen.
Dit special event is er om daarbij stil te staan en dit samen te doen met andere leerkrachten.
We kijken er echt naar uit om je te zien, staan voor je klaar om aan de slag te gaan met je behoefte om te bezinnen, verdiepen en ontmoeten.