De Gouden weken

Gouden weken

Het nieuwe schooljaar begint, en dat betekent nieuwe kansen om een sterke en positieve groep te vormen. Het hele jaar door ga je door groepsprocessen heen. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn.

De Fasen van Groepsvorming

Tijdens de Gouden Weken doorlopen de kinderen verschillende fasen van groepsvorming: van kennismaken en de eerste samenwerkingen (norming en storming) tot het optimaal functioneren als groep (performing). Door deze fasen goed te begeleiden, zorgen je ervoor dat de klas een hechte groep wordt waarin iedereen zich veilig voelt.

Wat zijn de Gouden Weken?

De Gouden Weken zijn de eerste zes weken van het schooljaar, waarin we bewust aandacht en tijd besteden aan het sociaal-emotionele welzijn van de kinderen. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle leerlingen zich veilig, geaccepteerd en betrokken voelen. Dit doe je door middel van kennismakingsactiviteiten, groepsspellen en het opbouwen van routines.

Waarom zijn de Gouden Weken belangrijk?
  1. Versterkt onderling contact: Door samen spelvormen te doen en activiteiten te ondernemen, leren de kinderen elkaar beter kennen en bouwen ze sterke onderlinge verbindingen op.
  2. Beter samenwerken: In deze weken leer en oefen je hoe je goed kunt samenwerken en met elkaar kunt praten. Dit helpt om beter met meningsverschillen en conflicten om te gaan maar ook om elkaar te ondersteunen wanneer iemand hulp of steun nodig heeft.
  3. Een goede start voor het jaar: Een positieve sfeer in de eerste weken zorgt voor een sterke groepscultuur waarop je de rest van het schooljaar kunt terugvallen.
  4. Ouders betrekken: Een unieke toevoeging aan de Gouden Weken is het betrekken van ouders. Door ouders in de Gouden weken al in de klas uit te nodigen en samen activiteiten te doen, versterk je de band tussen thuis en school.
Wat doen we tijdens de Gouden Weken?

Geef elke week een eigen thema. Begin met kennismaking en groepsvorming, bouw vervolgens routines op, en in de vierde week betrek je de ouders. Sluit de gouden weken af met het vieren van successen. Deze activiteiten helpen niet alleen om elkaar beter te leren kennen, maar zorgen er ook voor dat iedereen zijn plek vindt in de groep.

Een stapje verder: De wijk verkennen

Naast activiteiten in de klas, is het ook goed om elkaars omgeving te verkennen. Waar speel je? Waar breng jij je tijd door? Samen de wijk in gaan en bijvoorbeeld voetballen op een veldje of wandelen door het bos waar ze hun hond uitlaten, helpt om nog meer verbinding te creëren tussen de kinderen en hun omgeving.

Conclusie

De Gouden Weken zijn belangrijk om een sterke basis te leggen voor een succesvol schooljaar. Het programma helpt bij het vormen van een hechte, ondersteunende groep waarin iedereen zich welkom en veilig voelt. En dat is precies wat je wilt: een klas waarin elk kind kan groeien, leren en zichzelf kan zijn.

Geschreven door Andre Bolks. TSO trainer bij Het LOCK

Wil je nog meer weten over de Gouden weken?

Andre heeft een zeswekenprogramma gemaakt die je gratis kunt downloaden. [E-book]

Deel deze pagina
Meer blogberichten
Blog
8 juli 2024
Ieder van ons komt er vroeg of laat in zijn leven mee in aanraking. De meesten vanuit hun werk, maar...
Blog
23 juni 2024
Traumasensitief werken en aandacht voor de groepsdynamiek 5 redenen waarom afscheid nemen essentieel is Een goede sfeer bepaalt hoe veilig kinderen...
Blog
27 mei 2024
De camera draait in groep 3. Je zit in de klas achter je tafel. Meester begint met de uitleg van...
Linkpagina Het LOCK